Talvilomaa ja maksutonta meininkiä eri puolilla Suomea

Talviloman tapahtumia voi viettää koko perheena kanssa mukavaa aikaa ja  ilmaiseksi monilla puolen Suomea. Vaikka maailmantilanne voi laittaa monen tapahtumanjärjestäjän suunnitelmia uusiksi, monia vinkatuista asioista voi hyödyntää myös omatoimisesti, ilman ohjausta tai järjestämistä. Talviloman ideoita jaetaan siis tässä artikkelissa, mutta kannattaa muistaa, että tilanteet voivat muuttua. SIksi kannattaakin vierailla eri kuntien ja kaupunkien verkkosivuilla katselemassa talviloman aikainen tilanne.

Kanta-Hämeestä Keski-Suomen kautta Etelä-Savoon

Esimerkiksi Hämeenlinnassa sijaitsee Aulangon luonnosuojelualue, jossa voi liikkua omatoimisesti. Nähtävillä on myös kivikarhuja, joutsenia, raunioita ja paljon muuta. Näköalatasanteelta näkee Aulangonjärven komeasti ja sen luota pääsee kiviportaisiin, joka vie Karhuluolaan. Siellä voi käydä katsomassa Robert Stigellin veistämää karhuperhettä. Luonnonsuojelualueella on myös Hämeenlinnan varuskunnan entinen ruutikellari, joka voi historiannälkäistä kiinnostaa.

Jyväskylässä on luistelijoille ja ulkoilijoille tarkoitettu retkiluistelurata, joka sijaitsee kaupungin keskustan läheisyydessä Jyväsjärven jäällä. Siellä voi harrastaa retkiluistelun ohella, potkukelkkailua, kävelyä ja lumikenkäilyä. Hiihto onnistuu radan vierestä kulkevalla reilun kolmen kilometrin jääladulla.

Etelä-Savossa Punkaharjulla sijaitsee puolestaan kokonainen puisto, joka on pyhitetty lumikenkäilylle. Lumikenkäpuisto sisältää 8 eri reittiä. Niiden nimet ovat seuraavat:

  • Mustaniemen maisemareitti
  • Kuikonniemen sotahistoriareitti
  • Kokonharjun aarnimetsäreitti
  • Puulajipuisto ja karjalankallion laavu
  • Harjukierros
  • Perhereitti jäniksenpolku
  • Maaseutureitti hirvenpolku
  • Oravanpolku

Lumikengillä pääsee nauttimaan talvisista luontoelämyksistä, joita on lähes mahdoton muuten kokea, lupailee Lumikenkäpuiston verkkosivut. Reittejä on esimerkiksi Punkaharjun luonnonsuojelualueen harjuosissa. Mukana on esimerkiksi sotahistoriaan ja aarnimetsään keskittyviä reittejä. 3 – 4,5 kilometrin pituinen Harjukierros on yksi suosituimmista reiteistä ja se kestää noin kaksi ja puoli tuntia, riippuen tietenkin kenkäilijöiden tahdista. Reittien ohella Punkaharjun luonnonsuojelualueella on mittava määrä näköalapaikkoja.

Ouluun talviloman viettoon

Oulussa on niin ikään mahdollisuuksia maksuttomaan talviloman ulkoiluun. Talvella ulkoilureittejä on auki yleensä Kaakkurin liikuntamaassa, Meri-Toppilassa ja Hietasaaressa.

Kaakkurin liikuntamaa sisältää esimerkiksi 8 kilometrin talvipyöräilyreitin, joka on tarkoitettu maastopyöräilijöille. Kävelijät ja muut pyöräilijät voivat puolestaan mennä vaikkapa Hietasaaren ja Toppilansaaren talviulkoilureiteille. Hietasaaren reitti on viisi kilometriä pitkä kun taas Meri-Toppilan puistoalueen reitti on kaksi ja puoli kilometriä pitkä. Reittien viereltä löydät mukavia nuotiopaikkoja, joissa onnistuu vaikkapa makkaranpaisto.

Oulu on merenrantakaupunki, joten meren jään kunnon mukaan kaupunki ylläpitää retkiluistelureittejä ja merijäällä sijaitsevia hiihtolatuja. Niihn pääsee Vihiluodon ja Oritkarin rannoilta. Myös Oulunsalon lauttarannasta pääsee näiden reittien alkuun. Merijään kunto on kuitenkin elintärkeää, joten seuraa verkkosivuja ja tiedotteita,  ennen kuin yritätkään mennä jään päälle.

Porin pulkkamäet

Porissa, tuossa eteläisemmässä merenrantakaupungissa pääsee Yyterin Keisarinpankin pulkkamäkeen, johon lupaillaan tarvittaessa hurjempiakin laskuja. Merisää voi kuitenkin vaikuttaa pulkkamäen kuntoon ja lumisuuteen. Hiihtäjillä on tarjolla ainakin Levon, Yyterin ja Lomakeskuksen reitit. Alueella on myös erilaisia retkeilyreittejä, mutta kannattaa tarkistaa, onko niissä talvikunnossapitoa, ennen kuin lähteen patikoimaan. 

Porin keskustasta pääsee kävellen Kirjurinluodon matkaluisteluradalle, joka on 500 metriä pitkä. Sen löydät Areena-konserttipuiston takaa. Matkaluisteluradan läheisyydessä on myös grillipaikka talven aikana. Omia puita ei tarvitse viedä, sillä Porin kaupunki hoitaa ne.

Kirjurinluodon Pelle Hermannin leikkipuistossa on myös  jääliukumäki, jossa voi kisailla pulkalla, kunhan muistaa olla varovainen. Leikkipuiston yhteydessä sijaitsee myös kahvilarakennus, jonka saniteettitilat ovat yleisön käytössä päiväsaikaan.

Käytä mielikuvitusta ja kysy itse lisää

Suomi on siis pullollaan tekemistä, jos haluaa hyviä talviloman ideoita ottaa koko perheen käyttöön. Omatoimisesta tekemisestä ei tarvitse maksaa muuta kuin yleensä matkustamisen paikan päälle ja pois, sekä tietenkin majoitus erikseen. Suomi on kuitenkin täynnä koettavaa ja voikin olla joskus hauskaa lähteä toiseen kaupunkiin toiselle puolen Suomea kokemaan talviloman omatoimitekemistä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *