Sisustussuunnittelu ja tilaihmeet

Kun käytössä on pieni tila, on sisustussuunnittelu auttamassa asiaa ratkaisevalla tavalla, eikä sitä sovi ylenkatsoa. Pienen tilan ja asunnon mittojen ottaminen etukäteen auttaa asiaa, mutta samalla tulee muistaa että pelkkä pohjakuva ei kerro kaikkea. Lue vinkkimme pienen tilan sisustamiseen.

Huonekalujen sijoittamisessa pieneen tilaan moni tekee sen virheen, että ne sijoitetaan aivan kiinni seiniin. Tämä tekee tilasta kuitenkin ahtaamman näköisen. Kannattaakin vetää huonekaluja seinästä irti jonkin verran. 

Sisustuksessa on hyvä miettiä vaikkapa materiaaleja, huonekorkeutta sekä kalusteiden muotoja. Mutta usein auttaa jo sellaiset asiat, joita ei tule ajatelleeksi – koska ne ovat niin yksinkertaisia. Yksi tällainen on oven aukeamissuunta. Jos ovet aukeavat ulospäin, ne voivat viedä tilaa pienessä asunnossa. Onko mahdollisuutta ottaa käyttöön liukuovia? Jos on, ne säästävät tilaa todella paljon.  Pienessä asunnossa on tärkeää miettiä kaappien syvyys. Useimmiten kaapit ovat 60 cm syviä, mutta pienemmälläkin syvyydellä pärjää ja näin saa taas säästettyä tilaa.

Pienessä asunnossa ei ole kuitenkaan järkevää se, että jokainen neliömetri on täytetty kalusteilla. Jos pienessä tilassakin on vähän tilaa, tuntuu se jopa väljältä. Seinille voi asentaa peilejä tuomaan tilan tunnetta, mutta peilejä ei kannata ripustaa aivan ylettömästi. Ne voivat tuoda tällöin oudonkin tunnelman.

Monikaan ei mieti asunnon korkeutta silloin kun pitäisi mahduttaa asuntoon kalusteita ja tavaroita. Korkeissa huoneissa on mahdollista vaikkapa sisällyttää parvisänky, jonka alle mahtuu esimerkiksi työpiste tai lukunurkkaus. Jotkut ovat kalustaneet pienen mutta korkean tilan kaapistoilla, jotka ulottuvat aina kattoon asti. Ne eivät vie tilaa asumiselta, mutta niihin mahtuu paljon sisälle.

Monikäyttöisyys on järkevää

Kodinkoneiden ei tarvitse olla aina perinteisen kokoisia ja tyylisiä. Esimerkiksi markkinoilla on nykyään ns. breakfast station -laitteita, joissa voit keittää muutaman kupin kahvia, paahtaa leivät sekä paistaa pekonin ja munat. Tai miten nyt haluatkaan paisto-ominaisuuksia käyttää. Pinottavat kalusteet vievät vähän tilaa, kunhan vain jaksat ne pinota käytön jälkeen. Joskus myös taittuvat tuolit ovat mukavia tilaihmeitä, joskin on vähän makuasia, ovatko ne tyylikkäitä vai eivät.

Vuodesohvat ovat aina hyvä ratkaisu, sillä sohvamuotoisena ne vievät todella vähän tilaa mutta sängyksi aukaistuna ne ovat aivan täysimittaisia sekä parhaimmillaan myös erityisen mukavia selälle. Joissakin tapauksissa seinälle nostettava sänky on erinomainen tilaihmeen tekijä.

Jos ruokapöytä on sopivan korkuinen, sitä voidaan käyttää myös työpöytänä. Yksi vaihtoehto on myös se, että ostaa valmiiksi sähköpöydän, jota voi käyttää myös ruokapöytänä. Ruokailun aikana päälle voi nostaa pöytäliinan tai sitten vaikkapa sopivan kokoisen muovilevyn, jonka voi kiinnittää pöytään klipseillä. Muovilevy on myös helppo siivota ruokailun jälkeen.

Huoneen värityksessä vaalea ja valkoinen ovat siinä mielessä hyviä vaihtoehtoja, että ne tuovat avaruutta ja tilan tuntua. Samalla vaalea väritys voi olla turhankin steriili ja tylsä, joten asuntoa kannattaa ehostaa erilaisilla väreillä. Erilaiset tapetit ja taulut voivat tehdä mukavan tunnelman valkoisella seinällä, joten niidenkin valintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa. Joskus seinälle nostetut koristekankaat parantavat huoneen akustiikkaa, jota sitäkin kannattaa miettiä sisustusvaiheessa.

Valaistus on hyvin tärkeää sisustuksessa ja onnistuneella valaistuksella voi saada aikaan niin ikään tilantuntua. Joskus väliverhot tai sermit auttavat yhden huoneen osittamisessa ja siinä, että pieneen tilaan saadaan eri toimintoja.

Sermien tai väliverhojen määrässä ei kannata kuitenkaan ruveta liioittelemaan, sillä useimmiten riittää vain yksi sellainen jakamaan tilaa. Jos niitä on enemmän, tulee tilasta epäkäytännöllinen ja lopulta ahtaan oloinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.