Mukavia leikkejä ja hyviä leluja lapsille

Leikit ovat tärkeitä lapselle, koska niiden avulla he voivat kasvaa maailmaa sekä oppia hyödyllisiä asioita. Leikin tulisi olla sellaista, jossa voi käyttää mielikuvitusta. Mielikuvituksessa kaikki on mahdollista! Tämä artikkeli kertoo ajatuksiamme mielenkiintoisista ja kehittävistä leikeistä sekä sopivista leluista lapsille. Lähteenä ovat olleet muun muassa kasvatusalan ammattilaisten kirjoitukset aiheesta.

Lapsi voi opetella leikin kautta erilaisia taitoja, mutta leikkiä ei kannata miettiä hyödyn näkökulmasta – silloin se rupeaa rajoittamaan leikissä käytettävää mielikuvitusta. Jokaiselle lapselle pitää tarjota mahdollisuus leikkiä ja vanhemmat voivat olla tukemassa sellaista ilmapiiriä, jossa se onnistuu mahdollisimman hauskalla tavalla. Vanhemmat voivat tarkkailla joskus liikaakin kuinka lapsi ei leiki heidän mielestään tarpeeksi. Jokainen lapsi kuitenkin leikkii omalla tavallaan. Toki kaikki haluavat, että lapsi kasvaa “normaalisti”, mitä se ikinä tarkoittaakaan.

Monet uskovat että tietotekniikka ja digitaalisuus on vähentänyt leikkimistä. Perinteiset lelut ovat jääneet ehkä enemmän paitsioon, mutta mutta tilalle on tullut tietokonepelit sekä konsolipelit, jotka nekin ovat kehittäviä ja hauskoja. 

Tärkeintä on kuitenkin se, että digitaalisen pelaamisen ohella lapsella on muutakin tekemistä kuten ulkoilua ja kavereiden kanssa olemista, on kaikki tällöin todennäköisesti kunnossa. Sitä vastoin vanhempien tehtävänä on antaa monenlaiselle leikille tilaa, myös digitaalisilla peleillä leikkimiseen. Siksi vanhempien tulisikin myös arvostaa lapsen leikkimistä vaikka he eivät sitä aina ymmärtäisikään. 

Liikaa leluja lapsille?

Leluja on hyvä olla lapsella, mutta niitä voi olla joskus liikaa. Jos valinnanvaraa on runsaudenpulaksi asti, aiheuttaa se sellaisen reaktion ettei lapsi innostu mistään.

Pienille lapsille aina toimivia leluja ovat vaikkapa puupalikat, jotka ovat monikäyttöisiä erilaisissa leikeissä. Ne ovat myös turvallisia ja ekologisia. Lapsen oma keittiö on toimiva kokonaisuus, jossa aina riittää kokattavaa ja lapset ottavat keittiöön mielikuvitusta hyödyntäen muitakin leluja. Kattiloissa voivat “kiehua” legot ja edellä mainitut puupalikat.

Legoista kun puhuttiin, ne ovat vuosikymmenestä toiseen suosittuja ja kehittäviä, kuten ovat duplotkin. 

Vanhempi voi mennä mukaan siksi ajaksi kun se tuntuu luontevalta. Ei lapsikaan odota että vanhempi olisi koko ajan mukana eikä välttämättä haluakaan. Lähelle voi siltikin jäädä, jos vaikka lapsi tuo “keittämiään” ruokia maisteltavaksi tai jos hän haluaa esitellä legotornia.

Leikkiminen vaikuttaa myös kommunikaation kehittymiseen ja vuorovaikutukseen. Leikit voivat olla tärkeitä silloinkin, jos lapsella on vaikeuksia oppia kieltä ja puhumista. Sitä ei kuitenkaan kannata ajatella ykkösprioriteettina, koska leikin pitää olla ensisijaisesti hauskaa. Kieli voi kehittyä luonnollisesti jos vanhempi juttelee kaikenlaista hauskaa leikeissä, joista lapsikin sitten ammentaa omaan sanavarastoon.

Jos musiikin laulaminen ja soittaminen on luontevaa, kannattaa sitä käyttää leikeissä. Laululeikit ovat paitsi hauskoja, mukaansatempaavia ja ne kehittävät kieltä. Lapsi saattaakin oppia laulamaan laulun sanoja ennen kuin hän osaa puhua. Eikä haittaa jos menee vähän nuotin vierestä, tärkeintä että kaikilla on hauskaa. Lapsi pitää vanhempiensa äänestä eikä kritisoi ainakaan ihan pienenä väärästä sävelestä laulamista.

Jos ei muistu mieleen mitään sopivia laululeikkejä tai lauluja, on YouTube mahtava kirjasto tällaiseen. Lähes mikä tahansa suomalainen laulu löytyy sieltä ja nykyään myös Spotifyssa on lauluja mukavasti edustettuna. Älä kuitenkaan laita Spotifyta tai YouTubea aina kuulumaan, vaan käytä sitä enemmänkin muistutuksena. Laula ennemmin itse! Toki joskus jos on oikein väsynyt, voi tällöin hyödyntää suoratoistopalvelujen kirjastoja.

Joka tapauksessa pienikin laulutuokio päivässä voi olla lapselle tärkeä. Niin ovat myös satujen ja tarinoiden kertomiset. Mitä pienempi lapsi on silloin kun tarinoiden kertomisen aloittaa, sitä varmemmin se tulee pysymään yhteisenä juttuna, jota lapsi odottaa vaikkapa nukkumaan mennessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.