Miten saada kasvit kasvamaan kotioloissa?

Nykypäivänä puutarha takapihalla tai jopa keittiössä tai parvekkeella on hyvin yleinen näky. Moni kokee puutarhanhoidon rentouttavana, ja tätä harrastusta voikin suositella kaikille kokeiltavaksi! Yksi oleellisimmista välineistä onnistuneeseen kotipuutarhaan on kasvilamppu , joka tuo lisävaloa kasveille myös pimeinä päivinä. Etenkin Suomessa kasvit voivat kärsiä talvella tai pitkinä pimeinä jaksoina valon puutteesta, joten kasvilamppu on hyvä hankinta jokaiselle kotipuutarhurille. 

Monet huonekasvit ja kotona kasvatettavat yrtit eivät ole alkuperäisin Suomesta, jolloin ne ovat tottuneet erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Kasvit tarvitsevat luonnonvaloa vähintään 1000–1500 luksin verran päivässä, kun Suomessa sitä voi huonoimpina aikoina olla vain 500 luksia päivässä. Toinen mielenkiintoinen fakta on, että mitä lämpimämpi kasvuympäristö on, sen enemmän valoa kasvit tarvitsevat – joka päteekin yleensä, sillä Suomessa etenkin talviaikana talossa saattaa olla normaalia korkeampi huonelämpötila. 

Millainen kasvilamppu on paras hankinta? 

Kasvilamppuja on saatavilla hyvin erilaisia. Voit esimerkiksi valita hehkulampun tai led-kasvilampun väliltä. Moni suosiikin nykyään led-valoa perinteisen hehkulampun sijaan monesta eri syystä. On hyvä muistaa, että kasvilamppu on eri asia kuin asuintilan valaistus, ja täten siihen kannattaa panostaa.


Valaistuksessa tärkeintä on ottaa huomioon, että paras sävy on parhaiten päivänvaloa muistuttava. Värilämpötila voi vaihdella suurestikin lamppujen välillä. Toisinaan voit käyttää myös erikoisempia värejä, esimerkiksi punaista tai sinistä. Led kasvilampussa parasta onkin se, että niihin voi valita erilaisia sävyjä sen mukaan, mitä kasvi kaipaa kasvuun juuri sillä hetkellä.

Miten kasvilamppu toimii?

Kasvien kanssa tulee usein olla tarkkana, sillä toisinaan niiden kasvatus voi olla hyvin hankalaa koska ne reagoivat herkästi, mikäli kasvuympäristö ei ole oikeanlainen. Vaikka valon merkitystä usein korostetaan, on hyvä muistaa, että liika on liikaa – samalla tavalla kuin ne myös kuolevat liiasta veden saannista. 

Kasvilamppu on tarpeellisin lokakuusta helmikuuhun, jolloin valoa suositellaan käytettävän 10–12 tuntia päivässä. Kuten ihmiset, myös kasvit tarvitsevat yöllä lepoa. Tämän vuoksi kasvilamppu, jossa on ajastin voi olla sinulle sopiva hankinta. Etenkin jos olet paljon poissa kotoa tai muuten vain huonomuistinen, ajastin hoitaa kaiken sinun puolestasi ja kytkee valon pois päältä yöksi. 

Kasvilamppu tulee asettaa mahdollisimman lähelle kasvia, sillä valaistusteho voi hävitä, mikäli sen asettaa liian kauas kasvista. Led-lamppu sopii tähän mainiosti, sillä sen voi asettaa hyvin lähelle kasvia ilman että se vaurioittaa kasvia. Toisinaan hehkulamppu voi kuumeta siten, että se vaurioittaa kasvia pahasti. Usein kasvilamppu suositellaan sijoitettavan noin puolen metrin päähän kasvista, suoraan yläpuolelle. 

Tarvitsevatko kaikki kasvit kasvilamppua? 

Kaikki kasvit eivät tarvitse kasvilamppua. Esimerkiksi kaktukselle riittää, että myös pimeimpinä aikoina sen sijoittaa ikkunalaudalle. Usein kuitenkin kotioloista löytyy hyvin paljon erilaisia kasveja, jolloin kasvilamppu on hyvä hankinta hieman herkemmille kasveille. 

Usein saatat pohtia, että kasvilamppu pilaa sisustuksen. Perinteisesti kasvilampusta saattaakin tulla mieleen jokin suuri esine, joka ei ole esteettisesti kaunis ja tuo vain oudon lisävalaistuksen huoneeseen. Nykyään kasvilamput ovat kuitenkin hyvin moderneja, ja mikäli panostat lamppuun, jossa valaistus on mahdollisimman lähelle oikeaa huoneenvaloa, tukee tämä vain kodin sisustusta. 

Vaikka valaistus on yksi osa kasvin hoitoa, on se hyvin oleellinen tekijä sen selviytymiselle. Kun kasveille annetaan riittävästi valoa, on yksi niiden perus elintarpeista täytetty. Toisaalta kuten ihminenkin tarvitsee montaa eri asiaa elämiseen, ei kasveillekaan riitä pelkästään kunnossa oleva valaistus. Kasvit kaipaavat myös tarpeeksi vettä ja ravinteita valaistuksen lisäksi pysyäkseen hengissä. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.