Kasveille valoa 

Yksi suurimmista väärinkäsityksistä, joita kuulee huonekasveista, on se, että ne eivät tarvitse paljon valoa. Asia on päinvastoin. Kun kasvit elävät sisätiloissa, tarvitsevat ne mahdollisimman paljon valoa, jotta ne kasvavat kunnolla. Joskus kannattaa ostaa https://www.nettilamppu.fi/kasvivalot/ tai useampi avuksi. 

Joskus voi tuntua siltä, että kirkas valo ei sovi sisustukseen, vaikka kasvi sopisikin. Tähän on kuitenkin monenlaisia ratkaisuja. Sisäkasveille tarkoitetut kasvu- tai kasvivalot ovat moneen taipuvia ja monenlaisia ulkonäöltään. Lue tästä artikkelista muutamia vinkkejä aiheeseen liittyen!   

Valo on kasvien energiaa

Kasvit käyttävät valoa eri tavalla kuin ihmiset. Ihmiset käyttävät valoa näkemiseen, kun taas kasvit käyttävät valoa energiana fotosynteesiin ja kasvuun. Kasvivalot antavat kasveille oikeanlaista valoa niiden elintoimintojen edellyttämässä spektrissä.

Kasvilamput eivät ole tavallisia hehkulamppuja, vaikka jotkin niistä voivat hieman auttaakin kasvien elämään. Ne eivät yleensä ole tarpeeksi tehokkaita. Se johtuu siitä, että hehkulamput on suunniteltu valaisemaan kotiamme. Kasvivalaisimien valo, spektri, teho, värit ja jopa itse valaisimen muotoilu tai muoto vaikuttavat kasvin energiansaantiin ja sitä kautta kasvamiseen.   

Perusvinkit kasvivalojen käyttöön 

Kasvivalojen on oltava päällä vähintään 8-10 tuntia, joskus jopa 16 tuntia päivässä. On selvää että tämä kuluttaa sähköä, joten tämänkin vuoksi LED-kasvivalot ovat suosittuja. Kasvivalo tulee sijoittaa aina kasvin yläpuolelle, sillä näin se jäljittelee onnistuneesti auringonvaloa. Kasvit kallistuvat luonnostaan valoa kohti. Siksikin yläpuolella sijaitseva valo on kasville paras valinta. 

Kasvivalojen tulee sijaita melko lähellä kasvia, jotta niillä olisi toivottua vaikutusta. Yleensä kasvien on oltava parin metrin päässä kasvivalosta, jotta niistä olisi hyötyä. Mitä lähempänä valo on kasvia, sitä suurempi on luonnollisesti valon voimakkuus. Joskus kuitenkin valoissa itsessään on niin suuri voimakkuus, että niitä voi sijoitella hieman kauemmas. Kannattaakin aloittaa sijoittamalla lamppu kauemmas ja tuoda sitä lähemmäs, tarkkaillen samalla kuinka kasvi reagoi etäisyyteen.

Jos haluat valaista vain yhden kasvin, kannattaa asettaa valo lähemmäksi kasvia. Jos taas haluat valaista useita kasveja, ota huomioon lampun valon kantama. Yhdellä lampulla valaistaessa useita kasveja, tulee lamppu sijoittaa kauemmas, mutta samalla se tarkoittaa että kasvit saavat valoa vähemmän. 

Värit vaikuttavat kasvin elämään 

Täyden spektrin kasvilamppu on suositeltava ostos, sillä se tarjoaa kasveille kaiken valon mitä ne tarvitsee kunnolliselle kasvulle. Väreilläkin on väliä. Punainen valo soveltuu kukintaan ja sininen auttaa kasvuun. Yhtä väriä ei kuitenkaan saa antaa liikaa kasville, sillä ne voivat kasvaa kummallisen näköisesti, epämuodostuneena. 

Kasvivaloissa on järkevää käyttää ajastinta. Kasvit pitävät luonnollisesta syklistä, joka tarkoittaa sitä että lamput on hyvä laittaa yöllä pois ja laittaa päälle aamulla. Ajastimen avulla tämä onnistuu kätevästi, eikä sinun tarvitse erikseen muistaa kiireisenä aamuna tai väsyttävänä iltana hoitaa valoja erikseen päälle tai pois. Markkinoilla on myös ajastimia, joita voidaan ohjata sovelluksella. Voit siis kytkeä valot päälle ja pois vaikka pidemmältä reissulta.  

Kasvit ovat osa sisustusta, tai ainakin niiden pitäisi olla. Niiden tulisi olla näkyvillä jotta niitä voi ihastella. Kasvit myös puhdistavat ilmaa joten ne ovat myös erinomaisen hyödyllisiä. Niistä tulee kuitenkin huolehtia, jotta ne voivat tuoda iloa ja terveyttä elämään.   

Kasvit saattavat oireilla vähäisessä valossa, joten kasvivalot ja niiden tehot, spektrit ja suuntaus on niille elintärkeää.  Kasvivalot auttavat siihen, että voimme nähdä kasviemme kasvavan täyteen mittaansa sisätiloissamme. Kasvivalot eivät ole rakettitiedettä, vaan niistä voi tulla mukava pikku harrastus ja rutiini, joiden parissa opit tuntemaan kasvisi tarpeet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.