Kaikki Bullet-lainasta

Lainaa nostaessa suositellaan usein, että perehtyy erilaisiin lainavaihtoehtoihin ja valitsee omaan taloudelliseen tilanteeseensa sopivimman vaihtoehdon. Täten oletkin oikeassa paikassa, mikäli harkitset lainan nostamista. Tämä artikkeli on lainanottajalle hyvä tiivistelmä siitä, miten bullet-laina toimii, ja millaisena vaihtoehtona se toimii perinteiselle lainalle.

Mikä on bullet-laina?

Vaikka bullet-laina on nykypäivänä harvinaisempi lainavaihtoehto, käytetään sitä toisinaan silti lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen. Bullet-laina on kerralla lyhennettävä laina, eli laina maksetaan kokonaisuudessaan pois laina-ajan päättyessä. Laina-aikana bullet-lainasta maksetaan vain korkoja. Bullet-lainasta voidaan myös puhua nimikkeellä kertalyhennyslaina. 

Saattaakin olla selvää miksi Bullet-laina on kätevämpi lyhytaikaisempaan rahoitustarpeeseen tai pieneen lainatarpeeseen. Mikäli maksettava summa on suuri, voi olla hankalaa säästää ”sivuun” esimerkiksi asuntolainan kokoista summaa. Bullet-lainan nostajalla tuleekin olla hyvä itsekuri, jotta on kykeneväinen maksamaan lainan takaisin sen eräpäivänä. 

Syy miksi et ole kuullut aikaisemmin bullet-lainasta voi olla se, etteivät pankit ja rahoituslaitokset markkinoi tätä aktiivisesti – se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi varteenotettava lyhennysvaihtoehto. Bullet-laina olikin paljon yleisempi 80 – sekä -90 luvulla. 

Millainen korko bullet-lainassa on? 

Tyypillisesti korko bullet-lainassa on korkeampi. Tämä ei johdu siitä, että itse lainamuoto aiheuttaisi suuremman korkoprosentin, vaan koska korko maksetaan koko lainapääomasta, kuukausittainen erä on suurempi verrattuna tavalliseen lainaan. Pieni muistutus miten tavallinen laina toimii: maksat joka kuukausi siitä erän pois, jolloin myös koron määrä pienenee. 

Bullet-lainassa voivat kuitenkin olla pienemmät kulut. Tämä johtuu siitä, että lyhennyksiä ei tehdä säännöllisesti. Tämän vuoksi voi sinulle lainannostajana olla järkevää harkita bullet-lainaa vaihtoehtona, ja kysyä pankilta mahdollisista kuluista ja täten vertailla eri lainavaihtoehtoja. 

Millaiseen tilanteeseen bullet-laina sopii?

Bullet-laina sopii parhaiten tilanteeseen, jossa tarve rahoitukselle on väliaikainen. Bullet-lainaa käytetäänkin, jos lainan nostosta syntyvät kulut pyritään minimoimaan. Usein Bullet-lainaa hakiessa sinulla tulee olla pätevä peruste sille, miksi haluat juuri tämän lainamuodon, ja miten tulet maksamaan lainan takaisin. Bullet-lainaa voi olla kuitenkin hankalaa saada vakuudettomana, sillä siinä on lainanantajalle huomattavasti suurempi riski kuin kuukausittaisin lyhenevässä lainassa.

Usein bullet-laina otetaankin jonkinlaista sijoitustoimintaa, esimerkiksi sijoitusasunnon ostoa varten. Kun myyt asunnon pois, voit maksaa tällä rahalla lainaamasi summan pois. Tavoitteena on, että asunnosta kertynyt arvonnousu ja vuokratulot jäisivät kuitenkin toiminnasta käteen. 

Käänteinen asuntolaina 

Myös käänteinen asuntolaina lasketaan bullet-lainaksi. Käänteinen asuntolaina onkin yksi yleisimmistä tavoista perinteiselle lainanhakijalle nostaa bullet-laina. Käänteisessä asuntolainassa lyhennys tapahtuu siten, että asunto usein myydään laina-ajan päätyttyä. Käänteinen asuntolaina on hyvin tyypillinen esimerkiksi senioreiden tapauksessa, jolloin laina-ajan päätyttyä entinen omistaja muuttaa esimerkiksi hoivakotiin. 

Bullet-laina riskit

Bullet-lainassa on tiettyjä riskejä, jotka kannattaa pitää mielessä. Esimerkiksi käänteisessä asuntolainassa itse asunnon toimiessa vakuutena, laina-ajan loppuessa tämä saattaa tarkoittaa sitä, että omasta kodista tulee luopua. Täten kannattaa tarkastaa, onko bullet-lainassa mahdollisuutta jatkaa laina-aikaa. 

Kuten kaikissa lainoissa, on myös bullet-lainassa korkoriski, joka jopa ehkä korostuu sillä maksettavan koron määrä, on suurempi. Kannattaa siis pohtia, että mikäli korot nousevat rajusti, onko sinulla varaa maksaa kuukausittaiset korkomenot. Toki korkojen nousulta voi suojautua harkitsemalla jonkinnäköistä korkokattoa lainaansa. 

Saanko minä Bullet-lainaa?

Usein bullet-lainaa, kuten muitakin lainoja hakiessa sinulta edellytetään riittäviä tuloja ja luottokelpoisuutta. Bullet-laina kriteerit kuitenkin vaihtelevat hyvin rahoituslaitos kohtaisesti, ja täten lainaa kannattaakin rohkeasti hakea, ja katsoa myönnetäänkö juuri sinulle bullet-lainaa. Vaikka perinteistä lainaa voi olla suhteellisen helppoa saada myös vakuudettomana, on bullet-laina hyvin vaikeaa saada ilman vakuuksia. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.